Att cykla är både roligt och bra träning för kroppen. När man cyklar är det viktigt att man använder hjälm, även om det inte är obligatoriskt för personer över 15 år. Hjälmen kan nämligen minska skador markant och är därför ett viktigt skydd. Men att använda hjälmen på ett felaktigt sätt kan vara minst lika riskfyllt som att inte använda den alls.

Tips när det är dags att ta på sig hjälmen

Att använda hjälm på rätt sätt handlar till exempel om att inte välja den gamla slitna hjälmen som legat undangömd i någon garderob i åratal och som har en hemsk passform. Hjälmen bör dessutom inte endast bestå av frigolit och har den gamla hjälmen inte ett hårt ytterskal kommer den antagligen att spricka vid minsta dunk. Moderna hjälmar har ytterskal och funktionen är att enklare glida på asfalten. När man ska inhandla sin hjälm bör man gå till en cykelaffär eller en butik som kan förklara och ge användbara råd när det gäller valet av hjälm.

För att öka sannolikheten att man kommer att använda hjälmen bör man helt enkelt välja en modell som man tycker om. Tycker man inte att den är snygg kommer man troligtvis inte att vilja ha den på sig. Vidare är det bra att köpa en hjälm som har lufthål, så att huvudet kan “andas”. Det är också bra om man säkerställer att hjälmen är CE-märkt (krav för att säljas i SVerige, men tyvärr är det inte alla som följer detta). Har du hittat en modell som du gillar och som är CE-märkt gäller det att köpa rätt storlek. Både hakbandet och nackspännet kan justeras, så att hjälmen passar huvudet perfekt. När du satt hjälmen på huvudet ska den inte röra på sig, utan du ska kunna vicka på huvudet utan att den åker fram eller bak.