En livförsäkring kan göra stor skillnad för nära och kära som förlorat någon. Inte för att försäkringen i sig på något sätt hjälper vid sorg, utan för att en livförsäkring hjälper till praktiskt och ekonomiskt under en period där livet kan kännas som riktigt kaos. Vissa livförsäkringar kan till och med leda till att anhöriga blir rika, kan betala bort lån eller hjälpa till som en inkomst istället för den avlidnes ordinarie lön. I den här artikeln beskriver vi några faktorer som är viktigt att känna till gällande livförsäkring.

 

Finns det olika livförsäkring och vad kostar det egentligen?

När man vill sätta upp en livförsäkring så finns det främst två olika alternativ som man kan välja mellan. Den första är en kombination av ens sparande och livförsäkring, vilket leder till en summa pengar när man når upp till 75 år. Detta är en dyrare variant eftersom man kan plocka ut pengarna vid viss ålder. Det andra alternativet är att inte kunna plocka ut en viss summa (ingen återbetalnings möjlighet) efter en specifik ålder, utan man betalar endast för själva livförsäkringen. Kostnaden för en livförsäkring varierar rejält mellan olika företag, eftersom summan som man kan få ut också varierar. Oftast är det billigare när man är ung, eftersom det är mindre troligt för bortfall. Man kan exempelvis betala 22 kronor i månaden om man är 30 år och ha ett försäkringsbelopp på hela 500 000 kr.

Kan man ha flera livförsäkringar samtidigt?

Ja, man kan ha flera livförsäkringar samtidigt. Men man kan inte ha flera sakförsäkringar, med andra ord så kan du inte försäkra din bil med två olika företag och på så sätt få ersättning av två olika bolag. Men med livförsäkring gäller inte dessa regler, utan det kan vara vanligt att anhöriga får ta del av försäkringar från flera olika företag.